Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Keek op de Week: Stoepkrijtvrijheid

Sinds deze week sta ik bekend als pleitbezorger van het vrije stoepkrijten. Toen stoepkrijtkunstenaar Gert-Jan van der Kooij onze fractie benaderde had ik al het gevoel iets in handen te hebben. In Den Haag blijkt stoepkrijten namelijk officieel verboden te zijn in de openbare ruimte en deze kunstenaar wordt regelmatig door agenten weggestuurd.

Maar dat wij hiermee onder meer het AD, de Volkskrant, Radio West, Radio2, BNR nieuwsradio en  Editie NL zouden halen had ik niet verwacht. Afgelopen woensdag werd zelfs uitgeroepen tot nationale stoepkrijtdag en #stoepkrijtdag werd zowaar trending topic op Twitter.

Het deed dus nogal wat stof opwaaien en uit heel het land kregen wij steunbetuigingen. De meeste mensen zijn het met ons eens dat stoepkrijten gewoon moet mogen. Maar er zijn ook mensen die mij vragen of dit nu het belangrijkste is waar ik mij druk over moet maken. Het antwoord is natuurlijk: nee! Dit is uiteraard niet het grootste probleem waar Den Haag mee kampt en ik heb mij deze week met veel meer bezig gehouden dat met dit. Toch gaat het hier om meer dan alleen een idiote, bureaucratische regel.

Het recht om in Den Haag te mogen stoepkrijten hangt voor mij erg samen met het recht je creativiteit te kunnen uiten en de vrijheid te kunnen doen wat voor jou goed voelt. Natuurlijk zonder dat je daarbij je omgeving beschadigt of andere mensen onheus bejegent.

Aan de storm van reacties op social media zie je dat het stoepkrijtverbod een zenuw raakt. De meeste regels zijn er niet voor niets. Maar een onnodige regel als deze roept bij sommigen de reactie op: “We mogen ook helemaal niks meer!” Dit maffe verbod illustreert het contrast tussen de echte wereld op straat (of op de stoep dan in dit geval) en de papieren werkelijkheid van ambtelijke regelgeving. Het mag dan niet ‘s werelds grootste probleem zijn, maar als je de kloof tussen burger en overheid wil verkleinen dan helpt zo’n regel ook niet echt.

Ik reken er dus op snel een meerderheid te vinden in de Haagse gemeenteraad om stoepkrijt uit de illegaliteit te halen! En volgende week zal ik weer ongetwijfeld over een belangwekkender onderwerp schrijven!

Fijn weekend iedereen!

Arjen Kapteijns

Zie ook: Stop kinderachtig stoepkrijtverbod!

 

Zie ook: Stop kinderachtig stoepkrijtverbod!