GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “De advertenties van zwaar vervuilende producten staan haaks op de duurzame koers die het stadsbestuur heeft ingezet en leiden tot grote milieuschade en kosten om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze schadelijke gevolgen rechtvaardigen een verbod op fossiele reclames, zoals dat ook bij tabaksreclames al het geval is.”

“Reclames voor sigaretten zijn verboden, omdat mensen daarmee hun longen beschadigen” vult Robert Barker namens de Partij voor de Dieren aan. “Met fossiele brandstoffen verpesten we de longen van de aarde. We moeten alles uit de kast trekken om het klimaat te redden.”

Janneke Holman van de PvdA merkt op: “Ook in Amsterdam en Rotterdam trekken partijen in de gemeenteraad aan de bel, wij als Haagse partijen vragen daarom aan het stadsbestuur om met deze andere steden samen op te trekken om te kijken hoe zo’n reclameverbod juridisch mogelijk is.” En ook wat Joris Wijsmuller betreft is het tijd om stappen te zetten: “Als Den Haag moeten we de schade van en de vraag naar fossiele brandstoffen beperken om in 2030 klimaatneutraal te zijn.”

Het voorstel van GroenLinks, PvdD, PvdA en HSP is ontstaan naar aanleiding van het burgerinitiatief ‘Verbied Fossiele Reclame’ van de organisatie Reclame Fossielvrij. Deze organisatie strijdt onder meer met een burgerinitiatief voor een nationaal verbod op fossiele reclames.