Foto: Roel Wijnants
Foto: Roel Wijnants

Winteropvang voor daklozen voortaan de hele winter open

Op initiatief van GroenLinks gaat de Haagse winteropvang voor daklozen permanent open van begin november tot eind maart. Het voorstel werd donderdag aangenomen door een meerderheid van de Haagse gemeenteraad. Ook wordt voortaan overdag begeleiding geboden zodat dakloze mensen niet ’s ochtends de straat weer op hoeven.

Nu gaat de winteropvang alleen tijdelijk open als het vriest of bij andere extreme weersomstandigheden. Dankzij het voorstel dat GroenLinks indiende samen met PvdA, Haagse Stadspartij, SP, CU/SGP en Groep de Mos, krijgen dakloze mensen in Den Haag voortaan gedurende de hele winterperiode onderdak.

College liet het totaal afweten

Lijsttrekker Arjen Kapteijns: “In dit klimaat is het niet humaan om mensen in de wintermaanden op straat te laten slapen. En als de winteropvang al open is, dan worden mensen nu ‘s ochtends weer de kou in gestuurd. Door ons voorstel hoeft niemand op straat te slapen in de winter en krijgen daklozen overdag een zinvolle dagbesteding. Dit college heeft het totaal laten afweten voor dakloze mensen in deze stad. Het is bittere noodzaak de wantoestanden aan te pakken. We zijn er nog lang niet, maar dit zijn stappen waar ik heel blij mee ben.”

Om bij de reguliere opvang terecht te kunnen, moeten dakloze mensen zich kunnen legitimeren, een zorgpas hebben en een eigen bijdrage betalen. Hierdoor blijven veel mensen weg. De winteropvang stelt deze eisen niet. Permanente openstelling maakt de drempel lager waardoor een grotere groep bereikt kan worden en meer mensen hulp kunnen krijgen.

Vernietigende conclusies

Uit onderzoek van de Haagse rekenkamer bleek onlangs dat de gemeente op alle fronten ernstig tekort schiet. De rekenkamer stelde onder meer vast dat er niet genoeg opvangplekken zijn, mensen onvoldoende zorg en begeleiding krijgen en een grote groep daklozen uit beeld raakt bij de instanties. De vernietigende conclusies kwamen wethouder Karsten Klein (CDA) op felle kritiek te staan in de gemeenteraad die donderdagavond een debat over de kwestie voerde.

Naast de twee moties van GroenLinks, werd een groot aantal andere voorstellen aangenomen om de opvang van daklozen in Den Haag te verbeteren. Zo komen er kleinere opvangvoorzieningen, meer bedden voor dakloze mensen die medische zorg nodig hebben en wordt de reguliere nachtopvang voortaan een 24-uurs opvang.

Zie ook

GroenLinks eist opheldering over wanbeleid opvang daklozen

GroenLinks, D66, PvdA, SP: onmenselijk om zieke daklozen de kou in te sturen

Opinie: Daklozen hebben geen keukentafel