Ik voel  
Me machteloos  
Wat geeft  
Mij nu nog hoop  
Ik houd  
Mijn adem in  
Is dit  
Een nieuw begin  

  • De Wereld (Goldband)  

Voorzitter. Een aantal leden van Goldband spraken hier laatst in tijdens een commissiedebat. Leuk om ze ook zo eens te horen.  

Hun nummer ‘De Wereld’ vertelt voor mij, over hoe een moment van: “nu weet ik het even niet meer”, ook kan fungeren als een schop onder je kont om nog harder je best te gaan doen voor onze stad en onze idealen. Een nieuw begin, zoals Goldband zingt.  

Voorzitter, zo’n moment was 22 november. De overwinning van extreemrechts bij de verkiezingen geeft ons als GroenLinks energie. Om te knokken voor wie of wat kwetsbaar is. Het geeft extra motivatie om in onze stad te werken aan een sociaal en groen en inclusief Den Haag. Deze begroting maakt extra geld vrij voor juist die thema’s. Het zal je niet verbazen, maar daar is GroenLinks blij mee. 

Het voorziene tekort van jaarlijks ruim € 19 mln., wordt voor 2021 en 2022 incidenteel opgevangen. Invulling vanaf 2023 vindt plaats door de nieuwe coalitie. " Over doorschuiven van 

Voorzitter, waar ik minder blij mee ben, is dat met ieder jaar dat ik meer te weten kom over onze gemeentefinanciën, hoe meer ik me besef dat we een speelbal zijn van het rijk. En met de verkiezingsuitslag van 22 november, vragen wij ons of daar verbetering in gaat komen. Mijn fractie steunt volledig dat dit college ervoor gekozen heeft om de oproep van de VNG te uit te voeren en voor de jaren 2026 tot 2027 geen sluitende begroting in te leveren. Net als honderden gemeenten voor ons gedaan hebben. En wat GroenLinks betreft, steunen we als Haagse raad ook de oproep van het actiecomite Raden in Verzet en de Nederlandse Vereniging van Raadsleden . Daarom de volgende motie: 

Titel: Zonder geld geen gemeenten! 

De raad spreekt uit: 

  • Het manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ te onderschrijven. 

Mede ingediend door de heer Assad. 

Want voorzitter, om maar een voorbeeld te noemen, in het sociale domein leggen we ieder jaar 26 miljoen bij uit de algemene middelen voor het tekort tussen wat we landelijk krijgen voor de uitkeringen en wat we nodig hebben om de mensen die er recht op hebben, een uitkering te geven. Sinds 2017 sleept onze gemeente de Rijksoverheid dan ook met succes voor de rechter.  

Wij zijn er trots op dat we onderdeel zijn van een coalitie die knokt zodat iedereen een fatsoenlijk inkomen heeft. Waarbij ons Den Haag de nadruk legt op vertrouwen en hulp, in schril contrast met de strenge participatiewet van het andere Den Haag. Met het coalitieakkoord zeggen wij: Hagenaars in de bijstand verdienen hulp, geen sancties en boetes. Daarom dien ik mede namens collega Baboeram een motie in over een ‘bijverdienpremie’ voor mensen in de bijstand. Uit onderzoek in Amsterdam blijkt dat dit een succes is in Amsterdam, waar de bijverdienpremie een stimulans werd om de stap naar werk te maken. De motie heeft als titel: beloning voor werk in de bijstand. 

Verzoekt het college: 

  •  Om via een premie regeling bijverdienen in de bijstand ook na 6 maanden toe te staan, waarbij er aandacht is voor het behoud van toeslagen. 

Mede ingediend door Holman (PvdA), Van Esch (D66) en Faïd (HSP). 

Naast Hagenaars in de bijstand, verdienen ook onze 55-plussers ons vertrouwen en hulp. Re-integratie op de arbeidsmarkt kan voor deze groep een grote uitdaging zijn. Zij die graag aan het werk zouden willen, moeten daarbij voldoende ondersteuning krijgen. Daarom dien ik samen met collega Baboeram de motie “55-plussers aan het werk” in, die luidt:    

Verzoekt het college: 

  • Een analyse te geven van de demografische ontwikkelingen van de Haagse bevolking en het effect hiervan (o.a. de grijze druk) op de beroepsbevolking. 

  • De huidige acties en instrumenten in beeld te brengen die de gemeente inzet om 55-plussers te activeren.  

  • Deze acties en instrumenten tegen het licht te houden van de prognose zoals genoemd bij 1 en  

Voorzitter, we zorgen als gemeente voor hen die kwetsbaar zijn, en kinderen zijn bij uitstek zo'n groep. Daarom ziet GroenLinks het enorme belang van schoolmaatschappelijk werk. Sinds 2019 is het bedrag voor schoolmaatschappelijk werk gelijk gebleven, terwijl de kosten zijn gestegen. Dit werd ook bevestigd in de schriftelijke afdoening van de vraag van collega Butt in de commissiebehandeling vorige week. Dit baart mijn fractie grote zorgen. Want als kosten stijgen, maar de inkomsten niet, dan gaat dat ten koste van iets. Wie lijdt hieronder? Bezuinigen op kinderen kan niet wat GroenLinks betreft, en ook niet op een passend loon voor de schoolmaatschappelijk werkers. Daarom de vraag aan het college: Hoe is het bedrag van 2019 nog genoeg voor het werk nu? Er wordt nu onderhandeld over “indexering van de in 2019 met elkaar overeengekomen tarieven”. In hoeverre is er ruimte voor een passende en eerlijke inflatiecorrectie op de oorspronkelijke tarieven sinds 2019, want zo begrijpt mijn fractie het antwoord van het college op onze vraag, dat de indexering op basis van de tarieven van 2019 zal plaatsvinden.  

Dan voorzitter, GroenLinks ziet al veel verschillende goede initiatieven om de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten. GroenLinks ziet nog wel ruimte om deze initiatieven te verbreden en de vrouwenorganisaties te betrekken. Hoe kijkt de wethouder daar tegenaan? 

Klimaat, duurzaamheid 

Maandag verscheen er een bericht op Omroep West dat Den Haag, ons Den Haag, 1,2 miljard nodig heeft om de komende 25 jaar onze stad klaar te maken voor het nog extremere weer. Een realistisch kabinet zou ons daar wellicht bij kunnen helpen. Ik vrees het ergste. Goed daarom om te zien dat dit college blijft inzetten op het verder ontstenen en vergroenen van onze stad. En ook hier helpen we graag met nog een aantal ideeën of vervolgstappen: 

Titel: Miniparkjes voor de wijk met de wijk 

Verzoekt het college: 

  • Bij de aanpak van de genoemde versteende wijken in de begroting, een pilot op te starten met  miniparkjes (minimaal 3 x 3 meter) in de meest versteende wijken; 

  • Daarbij te onderzoeken of bewoners de parkjes willen adopteren en onderhouden.   

En wat is er nu duurzamer dan jezelf verplaatsen op de fiets? Dan is het wel balen als je in de regen staat te wachten voor een rood stoplicht, omdat auto’s voorrang krijgen. Daarom de volgende motie STOMP dat stoplicht: 

Verzoekt het college: 

  • Bij het vervangen dan wel aanleggen van nieuwe VR- installaties, het STOMP principe te laten gelden; Mede ingediend door..... 

Over teveel water gesproken. Mijn fractie en in het bijzonder dan de heer Thepass vindt het dan ook jammer dat bewoners in Laak nu geen toegang hebben tot de subsidie voor klimaatadaptie. De bestaande regeling voor een beperkt aantal wijken wordt nu bovendien onderbenut, en dus ziet collega Thepass mogelijkheden voor uitbreiding. Daarom de volgende motie, mede namens Holman en Thepass, genaamd "subsidie klimaatadaptie voor Laak": 

Verzoekt het college:  

  • De gebieden waar bewoners gebruik kunnen maken van de subsidie klimaatadaptie uit te breiden en dit in ieder geval te doen met Laakkwartier Spoorwijk;  

  • Bij de selectie van wijken voor de uitbreiding niet alleen rekening te houden met fysieke gevolgen van de klimaatcrisis, maar ook met de sociaaleconomische situatie en de financiële mogelijkheid voor bewoners om in klimaat adaptieve maatregelen te investeren. 

Wij stimuleren als gemeente onze bewoners om te investeren in de verduurzaming van hun woning, maar we doen dat nog te weinig op het moment dat zij bij uitstek bereid zijn dat te doen: tijdens en voor de verhuizing. Dat is zonde, dat kan slimmer, daarom de motie "maak verhuizing duurzaam" 

Verzoekt het college:  

  • Bewoners die binnen Den Haag of juist naar Den Haag verhuizen schriftelijk te informeren over de mogelijkheden van verduurzaming, de gemeentelijke subsidies en regelingen en indien van toepassing duurzame bewonersinitiatieven in de buurt;  

  • In gesprek te gaan met de partijen die mensen bij de verhuizing adviseren, denk aan financieel adviseurs of gecertificeerde aannemers, zodat nieuwe bewoners al bij het voorbereiden van de verhuizing kunnen worden gewezen op de kansen rondom verduurzaming. 

Mede ingediend door collega Thepass en met een shout out naar Joeri Oudshoorn, die dit idee jaren geleden al eens opperde. 

Voorzitter, als je geen passende woning hebt, is verduurzamen niet je eerste prioriteit. Daarom is doorstroom zo belangrijk. Wij spraken recent gezinnen in Moerwijk die al 10 jaar vastzitten in een te krappe woning. Woningruil met bewoners in een kleinere woning is bij uitstek een manier om die doorstroom op gang te brengen. Toch horen we wij van woonjuristen dat corporaties vaak niet meewerken, omdat ze dan niet de huren kunnen verhogen voor nieuwe bewoners. Daar bovenop heeft de doorstroompremie, die een financiële prikkel geeft om kleiner te gaan wonen, voor velen te strenge voorwaarden. Daarom de motie "Stimuleer doorstroom met woningruil" namens college Thepass: 

Verzoekt het college:  

  • Bij woningcorporaties erop aan te dringen woningruil te stimuleren en faciliteren en in het geval van zwaarwegende belangen (bijvoorbeeld rondom doorstroom naar passende woningen) in lijn met de wet standaard een indeplaatsstelling te hanteren; 

  • In samenwerking met woningcorporaties een platform op te richten waarin sociale huurders zich kunnen aanmelden voor woningruil en bewoners aan elkaars woningen gematcht kunnen worden; 

  • De mogelijkheden voor de versoepeling van de voorwaarden voor de doorstroompremie ten behoeve van een hogere doorstroom te onderzoeken. 

Mede ingediend door collega Mekers (D66) Thepass,  

Iedereen welkom 

Voorzitter, de uitslag van 22 november leidde ertoe dat Hagenezen en Hagenaren zich afvroegen of ze hier nog welkom zijn, vanwege hun geslacht, politieke voorkeur, handicap, nationaliteit van hun grootouders, kleur, geaardheid. En bij die opsomming uit de grondwet artikel 1 hoort ook religie. “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.” En daar hoeft mijn fractie niet over te onderhandelen, we implementeren dat grondwettelijke principe juist graag nog duidelijker in onze eigen organisatie. Want als BOA met een keppel,  hoofddoek of tulband mag je je werk niet doen. Dat vinden wij als GroenLinks niet uit te leggen, maar ook DENK, de PvdA, de HSP en het CDA niet. Daarom de volgende motie Inclusief uniform voor Haagse handhavers: 

Verzoekt het college: 

  • Toe te staan dat Haagse boa’s zichtbaar religieuze uitingen, die niet onzichtbaar gedragen kunnen worden (zoals een hoofddoek, keppel of tulband), kunnen dragen bij het uniform. 

  • Te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om de religieuze uitingen als onderdeel van het uniform te verstrekken. En de raad hierover te informeren. 

Voorzitter, tot slot, over welkom zijn, mijn fractie is er trots op dat de gemeente Den Haag menselijkheid heeft getoond en verantwoordelijkheid neemt door vluchtelingen op te vangen. Dat past bij de derde VN-stad in de wereld, dat past bij een stad die zich de stad van Internationale vrede en recht noemt.  We zien dat betrokkenheid van bewoners en ondernemers daarbij belangrijk is. Als een Haagse inwoner aanklopt bij een noodopvanglocatie en wil helpen, en dat gebeurde ook in Kijkduin, dan moet dat mogelijk gemaakt worden. Daarom vragen we het college om hen te blijven betrekken, en hun betrokkenheid te stimuleren en faciliteren waar mogelijk. 

Terugkomend op dat liedje van Goldband, voorzitter: 

 
Als ik kom kom ik om 
De wereld te redden 
Wat ik doe  

En ik doe  

wat ik moet 
Om voor de wereld te vechten 

Met die woorden van Goldband gaat de fractie van GroenLinks strijdbaar 2024 in.