Serpil Ates - gözleme

Ingrediënten voor 6 personen

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • halve eetlepel zout
  • 1 zakje droge gist
  • lauw water in een maatbeker
  • scheutje olijfolie

Voor de vulling:

  • 450 g fijngehakte spinazie uit de diepvries
  • 2 lente-uitjes
  • 400 g feta
  • boter of olie om te roerbakken
  • gedroogde chilipepers naar smaak
  • paprikapoeder naar smaak
  • gesmolten roomboter om mee te bestrijken
  • zout en peper naar smaak

De bereiding

Doe de bloem, zout en gist in een grote kom. Druk nu in het midden van de bloem een kuiltjeen voeg langzaam water toe onder het kneden van het deeg. Voeg het water beetje bij beetje toe omdat je niet weet of je bloem veel of weinig water nodig heeft, dat kan verschillen per merk. Plaats nu het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed minstens vijf minuten. Als het deeg te nat is, dan wat bloem toevoegen, als het te droog is, wat water toevoegen. Het is precies goed wanneer het zacht en elastisch is. Plaats dan het deeg terug in de kom en doe een scheutje olijfolie in de kom en rol je deegbal er doorheen tot deze glanst van de olie. Dek af met plasticfolie en een schone  theedoek erover en laat rijzen op een warme plaats gedurende 1 à 2 uur, totdat het volume bijna is verdubbeld.

Ontdooi de spinazie. Hak de lente-ui grof en roerbak dit in wat boter of olie. De spinazie erbij in de pan en de kruiden naar smaak toevoegen.

Als het deeg is gerezen, verdelen in 9 stukken. Het eerste stuk op een met bloem bestoven werkvlak met een bebloemde deegroller zeer dun uitrollen tot een cirkel of vierkant. In het midden is het deeg bijna transparant.

Verdeel een ruime eetlepel vol uitgelekte spinazie op één helft van de cirkel tot en met 1 cm van de rand af. Kruimel wat feta over de spinazie. Bevochtig de randen met een beetje water en vouw de lege helft van het deeg over de vulling heen. Zo maak je een halve cirkel. Druk de hoeken stevig aan. Zo maak je de andere acht gözleme ook.

Leg de gözleme in een grote pan op middelmatig vuur, zonder boter. Bestrijk de bovenkant met gesmolten roomboter. Draai om als er op de onderkant bruine vlekjes zichtbaar worden. Vervolgens bestrijk je ook die kant met gesmolten roomboter. Als de onderkant dezelfde kleur heeft als de bovenkant, is de gözleme klaar. Ze smaken het beste als je ze meteen eet, maar je kan ze ook opstapelen en in de oven warm worden gehouden.

Eet smakelijk!

gözleme
veggieburger

Erlijn Wenink - veggieburger

De ingrediënten voor 5 veggieburgers

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 g verse of bevroren maïs die je ontdooit
  • 6 champignons, fijn gesneden
  • 2 lente-uitjes, fijn gesneden
  • 1,5 rode paprika, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1 theelepel komijn
  • snufje cayennepeper
  • 15 gram verse spinazie, gesneden
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 kleine aardappel, gepeld en geraspt
  • 1 eiwit
  • zout en peper
  • 50 g broodkruimels
  • 225 g yoghurt
  • 2 eetlepel verse munt

De bereiding

Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan. Doe de maïs, champignons, lente-uitjes en paprika erin en bak 3 à 4 minuten.

Voeg de knoflook, komijn en cayennepeper toe en bak 30 seconden.

Haal de pan van de hittebron en roer de spinazie erin. Voeg de spinazie en wortel toe en roer alles door elkaar.

Voeg het eiwit toe en breng op smaak met zout en peper.

Voeg genoeg broodkruimels toe zodat het mengsel een samenhangend geheel wordt. Vorm het tot vijf schijven en leg op een bord. Laat 1 uur afkoelen.

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de veggieburgers totdat ze goudbruin zijn aan beide kanten.

Mix de yogurt en munt in een kleine kom en serveer die erbij of erop!

Cindy Gaal - YMCA-bowl

De ingrediënten

  • 8 tomaatjes
  • 150 g couscous
  • 1/2 bouillonblokje
  • 200 g falafel
  • handje babyspinazie
  • 4 eetlepels rode kool, gesneden
  • 50 g feta
  • 250 g zoete aardappel in blokjes
  • 1/2 komkommer
  • 2 eetlepels hummus

De bereiding

Rooster de zoete aardapel 20 minuten in de oven op 200 graden met een beetje peper, zout en olijfolie.

Breng een pannetje water aan de kook, los het bouillonblokje erin op, voeg de couscous toe, haal van het vuur en laat weken.

Bak de falafel in een pan.

Snijd de komkommer in plakjes en halveer de tomaatjes.

Doe wat couscous in een kom aan de zijkant. Voeg de spinazie, de zoete aardappels, falafel, tomaat, komkommer, rode kool toe en maak vlakken.

Schep hummus in het midden en kruimel de feta erover.

buddha bowl
een bord pasta

Isabel Bos - Sinatra Marinara Sauce

De ingrediënten

  • Olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 middelgrote ui, fijn gesneden
  • 2 blikken tomaten
  • basilicum naar smaak
  • zout en peper
  • 1/2 eetlepel oregano
  • 500 g pasta

De bereiding

Giet genoeg olie in een pan om de bodem te bedekken. Bak de knoflook in de olie totdat het licht gebruind is. Haal de knoflook uit de olie en gooi weg.

Bak de ui in de olie totdat het licht gebruind is.

Pureer de blikken tomaat met basilicum kort in een blender. Zet de blender aan en meteen weer uit.

Voeg de puree toe aan de ui en breng op smaak met zout, peper en oregano. Laat 20 minuten sudderen.

Maak de pasta terwijl de saus kookt. Breng een pan met water en zout aan de kook, voeg een theelepel olie toe, en de pasta. Kook de pasta en check vanaf een minuut of 7 of het klaar is. Als het niet stevig, maar niet plakkerig is, is het klaar.

Giet de pasta af in een vergiet, doe het terug in de pan, en voeg een kleine hoeveelheid saus toe zodat de pasta niet vastklontert.

Serveer de pasta met de saus ernaast. Buon appetito!

Liesbeth Hofs - Nomnom sobanoedels met misodressing

De ingrediënten voor 4 personen

  • 1 scheutje sesamolie
  • 200 g sobanoedels, gekookt (koud
  • 2 handen gemengde jonge scheuten (zoals waterkers, taugé etc.)
  • 90 g rauwe maiskorrels
  • 100 g geraspte wortel
  • 2 lente-uitjes, gesnipperd
  • 1 avocado, geschild, van zijn pit ontdaan en in stukjes gesneden
  • 2 handen fijngehakte koriander
  • 30 g zonnebloempitten
  • 1/2 zwart sesamzaad
  • 110 ml miso-gemberdressing
  • 1 scheutje citroensap, of naar smaak meer zout & peper

Voor de dressing (ongeveer 110 ml):

  • 60 mL plantaardige olie
  • 2 el. citroensap
  • 2 el. witte miso
  • Japanse sojasaus
  • 1 el. Rijstazijn
  • 1 tl. Sesamolie
  • 1 tl. geraspte, verse gember
  • 1 lente-ui, gesnipperd

De bereiding

Meng de sesamolie door de sobanoedels om te voorkomen dat ze aan elkaar vastplakken. Leg ze in een grote schaal met de jonge scheuten, de groenten, de koriander, de pitten en zaadjes. Giet de dressing er in een ruime hoeveelheid over zodat alle ingrediënten royaal bedekt zijn. Breng op smaak met wat zout en peper. Voeg naar smaak extra citroensap, zout of peper toe. Serveer meteen.

Dressing: Doe alle ingrediënten in een fles/pot met schroefdeksel en schud flink totdat de ingrediënten goed gemengd zijn. Deze dressing kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren.

salade met noedels