In veel gemeenten lijkt het inhuren van commerciële adviesbureaus voor de energietransitie de normaalste zaak van de wereld te zijn geworden. Dit alles blijkt uit uitgebreid onderzoek van Nieuwsuur. Maar die bureaus zijn duur, je weet niet wat de achterliggende commerciële belangen zijn en het weerhoudt gemeenten ervan om zelf deskundig te worden. GroenLinks raadslid Vincent Thepass: “Dat is een onwenselijke situatie waar Den Haag niet in terecht moet komen, daarom vraag ik het stadsbestuur naar hoe dit in Den Haag is.”

Het aantal ingehuurde commerciële adviesbureaus baart GroenLinks Den Haag zorgen, aangezien commerciële adviesbureaus ongelofelijk veel geld kosten, terwijl je als gemeente zelf die expertise in huis zou moeten hebben. Thepass: “Wij moeten immers uiteindelijk bewoners en initiatieven helpen om te verduurzamen en de energierekening omlaag te krijgen. Dan wil je voorkomen dat we steeds iemand moeten inhuren om te kijken hoe dat het beste kan.”

De gemeente gaat een steeds grotere rol spelen in het verduurzamen van onze huizen. Bewoners rekenen daar terecht ook op. GroenLinks wil voorkomen dat die energietransitie een soort melkkoe wordt voor dure adviesbureaus, terwijl datzelfde geld ook naar onze bewoners had kunnen gaan. Thepass: “Het verduurzamen van huizen en het omlaag krijgen van energierekeningen wordt steeds meer een kerntaak van de gemeente. We moeten zelf in staat zijn om die uit te voeren, bewoners rekenen daar op.”