Geef mensen grip op hun energierekening, maak energiecoaches beter bereikbaar! Dat is de oproep van PvdA en GroenLinks aan het stadsbestuur. Energiecoaches gaan op een effectieve en laagdrempelige manier samen met inwoners de strijd tegen energiearmoede aan. De coach geeft je tips, denkt met je mee over de kosten en helpt je eventueel bij het aanvragen van offertes. Raadsleden Janneke Holman (PvdA) en Vincent Thepass (GroenLinks) zijn enorm blij met de inzet van al deze coaches, maar maken zich zorgen dat door taalbarrières, laaggeletterdheid en wantrouwen in de overheid niet alle doelgroepen en wijken even goed bereikt worden. Dit blijkt ook een vorige week gepubliceerd onderzoek van TNO. Holman: “Energiearmoede raakt alle Hagenaars, ook mensen die de weg naar het stadhuis minder goed weten te vinden. Het is dan ook echt belangrijk dat juist deze mensen energiecoaches weten te vinden, en andersom zodat energierekeningen omlaag gaan voor iedereen.”

De twee partijen dienen daarom schriftelijke vragen in, want energiecoaches helpen niet alleen bij het verlagen van de energierekening, mensen ervaren ook sociale steun. Thepass: “Ik heb de afgelopen periode met veel energiecoaches meegelopen, daar zag ik hoe de coaches te maken hebben met veel verschillende hulpvragen. Enorm waardevol werk, waar zoveel Hagenaars gebruik van zouden moeten maken.”

Holman en Thepass sporen het stadsbestuur aan om Duurzaam Den haag te helpen meer coaches te werven en de huidige coaches te helpen om meer Hagenaars te bereiken. Dit kan door bijvoorbeeld meertalige coaches te werven of folders over energiebesparing ook meertalig en op B1 niveau Nederlands aan te bieden. Thepass: “Energiecoaches spelen een belangrijke rol in het op korte termijn tegengaan van energiearmoede. Met relatief simpele maatregelen, zoals via meertalige folders, kunnen we inwoners helpen hun energierekening te verlagen

Holman: “Naast energiecoaches moet er ook volop ingezet worden op grotere maatregelen, zoals de E F G aanpak, die de Haagse gemeenteraad volgende week in de commissie bespreken.”