Onlangs kregen raadslid Vincent Thepass en fractievertegenwoordiger Lisa van de Voort een rondleiding aangeboden in het Bezuidenhout, gericht op een bijzonder stuk onderbelichte geschiedenis van de wijk. Zowel Anton de Kom (Surinaamse verzetsheld tegen kolonialisme en tegen de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog) als Mohammed Hatta (eerste vicepresident- en sleutelfiguur voor de onafhankelijkheid van Indonesië) woonden in de jaren ’20 en begin jaren ’30 aan verschillende adressen in de wijk.  

Daar hadden zij niet alleen regelmatig onderling contact. Ondanks druk van de geheime dienst legden zij juist in het Bezuidenhout de basis voor de belangrijke stempel die zij op de koloniale geschiedenis drukten. De Kom schreef aan de Hendrick Zwaardecroonstraat een eerste versie van het beroemde boek ‘Wij slaven van Suriname’. In een Nederlandse cel (nadat hij opgepakt was voor opruiing, waar hij later voor werd vrijgesproken) schreef Hatta ‘Indonesia Merdeka’, het betoog dat uiteindelijk de basis vormde van de  Indonesische onafhankelijkheidsproclematie. Daarnaast speelde Hatta in zijn tijd in het Bezuidenhout ook een belangrijke rol voor de onafhankelijkheidsvereniging Perhimpoenan Indonesia.

Daarmee vonden in het Bezuidenhout dus cruciale gebeurtenissen plaats voor de Nederlandse (de-) koloniale geschiedenis. Toch is daar niets van terug te zien, terwijl de meeste straten nu juist zijn vernoemd naar Gouverneur Generaals van Nederlands Indië.  

GroenLinks vindt dat deze geschiedenis van Hatta en De Kom zichtbaar gemaakt moet worden, zeker vanwege het feit dat het nu juist alleen de koloniale overheerser zichtbaar wordt gemaakt in de openbare ruimte in Bezuidenhout. Raadsleden Thepass en Baboeram roepen via schriftelijke vragen het college op om middels een zichtbare verbeeldingen, bijv. een park vernoemen, het werk van De Kom en Hatta in hun toenmalige buurt zichtbaar te maken.