Uitbreiding naar nieuwe wijken

Tot nu toe werd Welzijn op Recept in de wijken Loosduinen, Centrum en Laak gebruikt. De pilot in Loosduinen, waar een welzijnscoach samenwerkt met huisartsen, heeft veel succes gehad. De resultaten van een wetenschappelijk onderzoek dat samen met het LUMC wordt uitgevoerd, worden later dit jaar verwacht. Het college heeft aangekondigd dat het programma vanaf 2024 ook in Escamp zal starten.

Baboeram benadrukt: “Met de uitbreiding naar Escamp kunnen we nog meer mensen helpen. Het doel is om niet alleen hun welzijn te verbeteren, maar ook de druk op huisartsen te verlagen.”

Sterkere samenwerking tussen zorg en welzijn

Het college is het eens met GroenLinks dat Welzijn op Recept een belangrijke methode is om de samenwerking tussen huisartsen en welzijnsorganisaties te versterken. In dit programma maken welzijnscoaches samen met patiënten een plan van aanpak. Dit kan variëren van hulp bij eenzaamheid tot hulp bij geldzaken.

Daarnaast worden in 2024, 2025 en 2026 extra middelen ingezet om de samenwerking tussen huisartsen en welzijnswerk te verbeteren. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om doorverwijzingen naar welzijnsorganisaties makkelijker te maken, bijvoorbeeld via systemen zoals ZorgDomein.

Krachtige Basiszorg Teams

Naast Welzijn op Recept ondersteunen Krachtige Basiszorg Teams in verschillende wijken de samenwerking tussen zorg en welzijn. Deze teams brengen hulpverleners uit verschillende domeinen samen om mensen met complexe klachten te helpen.

Baboeram besluit: “De resultaten van Krachtige Basiszorg Teams in wijken zoals Schilderswijk, Laakkwartier en Zuiderpark laten zien dat samenwerking mensen sneller de juiste hulp geeft. Dit model verdient uitbreiding naar meer wijken.”

Belang van preventie in de zorg

Volgens GroenLinks Den Haag onderstreept Den Haag op deze manier verder het belang van preventie in de zorg. Door mensen eerder de juiste hulp en ondersteuning te bieden, kunnen veel problemen voorkomen worden voordat ze ernstiger worden. Dit vermindert niet alleen het leed voor de betrokkenen, maar bespaart ook op lange termijn kosten voor de zorg.

Baboeram voegt toe: “Preventieve zorg is cruciaal. Door vroegtijdig in te grijpen en mensen naar de juiste ondersteuning te leiden, kunnen we ernstige problemen en hoge zorgkosten voorkomen. Dit is een win-win voor iedereen.”