Het is een toenemend probleem: schaarste aan drinkwater. Niet alleen Dunea, maar ook andere drinkwaterbedrijven slaan steeds vaker alarm dat water uit de kraan, iets wat zo vanzelfsprekend lijkt, in de toekomst onder druk zal staan. De groeiende tekorten komen deels door de groeiende bevolking en door de klimaatcrisis, waardoor meer water verdampt. Drinkwaterbedrijven waarschuwen hierdoor dat er hierdoor mogelijk, ondanks de wooncrisis, minder woningen gebouwd kunnen worden.  

Butt (GroenLinks): “De klimaatcrisis zorgt ervoor dat ons water schaarser wordt en dwingt ons als Den Haag en regio keuzes te maken zodat het water ook in de toekomst door de kraan blijft stromen. Wij willen dat die keuzes zo bewust en rechtvaardig mogelijk worden gemaakt.”  

Maar er is ook iets anders aan de hand. Terwijl de woningbouw ter discussie staat, worden commerciële grootverbruikers echter nog helemaal niet genoemd in de discussie. Een voorbeeld van zo’n grootverbruiker is biergigant Heineken, wien grootste brouwerij in Zoeterwoude staat. Die locatie verbruikt per uur honderdduizenden liters water voor haar productieproces: duinwater van Dunea.  

Thepass (GroenLinks): “Het kan niet zo zijn dat de winst van Heineken, dat ons duinwater op gigantische schaal opslurpt, voorrang krijgt op n bewoners. Het bedrijfsleven moet gaan inzien dat het onbeperkt verbruiken van ons duinwater geen houdbaar verdienmodel is. Drinkwater is een recht voor bewoners, geen verdienmodel voor multinationals.”  

Daarom wil GroenLinks  dat gemeente Den Haag als grootste aandeelhouder het publieke belang voor laat gaan en actie onderneemt. Bewoners en woningbouw moeten bij watertekorten voorrang krijgen op commerciële grootverbruikers en de gemeente moet in beeld brengen hoeveel grootverbruikers er zijn en hoeveel zij verbruiken.